Saturday 19 - 06 - 2021

Yonathan Avishai Trio


Pianist Yonathan Avishai (Tel Aviv, 1977) staat bekend om zijn sterke en lyrische bijdragen aan de muziek van trompettist Avishai Cohen. Samen met deze beroemde jazzheld gaf Yonathan op 11 december 2019 een prachtig duo-concert in LantarenVenster. De inmiddels in Frankrijk woonachtige toetsenist heeft echter ook al ruim vijf jaar een eigen trio, samen met de in Parijs gevestigde Israëlische bassist Yoni Zelnik en de Franse drummer van Guinese en Griekse afkomst Donald Kontomanou.

ECM Records bracht in 2019 hun indrukwekkende album Joys and Solitudes uit. Deze muziek komt het drietal, ook wel gekend als het Modern Times Trio, vanavond voorstellen in LantarenVenster. Het programma bestaat hoofdzakelijk uit originele stukken, maar een eerbetoon aan Duke Ellington – volgens Avishai nog steeds een door en door modern pianist – zal zeker niet ontbreken. In zijn composities verwijst de pianist naar een breed scala aan muziek en ervaringen, van herinneringen aan zijn reizen naar de Republiek Congo tot een creatief antwoord op het horen van het album Ojos Negros van Dino Saluzzi & Anja Lechner.

Verder is Yonathan uiteraard geïnspireerd door de composities van zijn muzikale zielsverwant Avishai Cohen. Al deze invloeden worden gefilterd door traditiebewust pianospel, alert op de oude waarden van blues en swing maar ook opvallend origineel qua bondigheid en daadkracht.

‘Yonathan Avishai’s debut is exhilarating, as hole universe of notes, phrases, melodies and rhythms hang in the air, unsure of whether to fall into an orderly line or scatter across the aural canvas.’ – JazzTimes

Yonathan Avishai [brings] a distinctively crisp economy and sense of space to a post-Herbie Hancock piano style.’ – The Guardian